Terapie

Influenta terapiei mulligan in blocajele vertebrale

Dupa cum bine stiti stiinta evolueaza si trebuie sa ne adaptam si noi la noile metode de tratament atat active cat si pasive. Astazi va voi prezenta o terapie care include atat mobilizarea pasiva cat si mobilizare activa “Terapia Mulligan”

Aceasta terapie este un concept creat de Brian Mulligan, nu cantaretul ci inventatorul “MulliganTherapy” Brian R. Mulligan sa calificat ca kinetoterapeut în 1954 și și-a câștigat diploma în Terapie Manipulativă în 1974. A fost autorul a numeroase articole publicate în New Zealand Journal of Physiotherapy.

Dar sa ne intoarcem la terapia propriu zisa. Tratamentul Mulligan are la baza tehnici simple si eficiente de mobilizari articulare pasive, induse de catre terapeut, combinate cu miscari active, executate de catre pacient. Acest concept de mobilizare cu miscare a devenit un tratament eficient pentru leziunile musculo-scheletice cu impact asupra durerii, reducerii inflamatiei si inducerea relaxarii.

Principiile de baza ale acestei tehnici sunt:
– NAGS (natural apophyseal glides), care presupune mobilizarea apofizelor vertebrale. Aceste manevre terapeutice, oferă terapeutului oportunitatea de a evalua cât și de a trata pacientul într-un lanț kinetic închis prin aplicarea mobilizărilor articulare acolo unde pacientul simte în mod regulat simptomele.

– SNAGS (sustained natural apophyseal glide), care presupune o mobilizare susținută a apofizelor vertebrale. Manevrele presupun atât mobilizările apofizelor vertebrale cât și mișcările fiziologice active din partea pacientului.

– SMWAMS (spinal mobilization with arm movements) care presupune mobilizarea coloanei vertebrale asociată cu mișcarea brațelor.

Cand este recomandata aceasta tehnica?

Aplicarea acestui concept este recomandata in durerea non-inflamatorie, durerea acuta survenita in urma unei accidentari, pierderea amplitudinii miscarilor articulare in urma unor probleme articulare (artrita, artroza), in urma interventiilor chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale (vertebre blocate datorita pozitiilor vicioase la birou,etc.), in dureri de cap si ameteala cauzate de probleme cervicale, in entorsa de glezna, epicondilita laterala, umar dureros cu restrictia miscarii de flexie sau abductie (frozen shoulder, diferite forme de artrită,bursite,etc.) cat si in alte afectiuni care restrictioneaza miscarea fireasca a articulatiei.

Manual therapy NAGS,SNAGS,MWMS,etc by Brian R.Mulligan, 5th edition, 2004.
↑ Mulligan, BR: Manual Therapy “NAGS,” “SNAGS,” “MWM’S: Etc., ed 4. Plane View Press, Wellington, 1999
↑ Kisner, Carolyn, and Lynn Allen Colby. Therapeutic exercise: foundations and techniques. FA Davis, 2012.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5976899/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *