Piriformul este un mușchi mic situat adânc în centrul fesei, sub mușchiul fesier mare. Mușchiul piriform își are originea în apropierea/chiar sub zona lombara, pe partea din față a sacrului; trece prin pelvis și se introduce în partea superioară a coapsei (femurului).
Funcțiile majore ale mușchiului piriform
Mușchiul piriform joacă un rol esențial în mișcările șoldului și stabilizarea pelvisului.
- Ajută la rotatia externa a soldului.
- Ajută la stabilizarea articulației șoldului, care este vitală pentru menținerea echilibrului în timpul mersului.
Pe lângă rolul său de a permite mișcarea și de a oferi stabilitate, mușchiul piriform ajută la menținerea unei poziții corecte a corpului. Atunci când mușchiul piriform este slab sau dezechilibrat, poate duce la probleme posturale, cum ar fi o hiperlordoza sau un bazin înclinat.
Cercetările sugerează că până la 17% dintre pacienții cu dureri cronice de spate și dureri pe picioar au sindrom piriform.
Simptomele clasice ale sindromului piriform includ :
- Durere ascuțită, fulgerătoare, arsătoare sau dureroasă în fese
- Durere radiantă care localizata pe partea posterioara a coapsei și a piciorului
- Amorțeală, furnicături sau slăbiciune în fese și/sau picior
Simptomele sindromului piriform afectează în mod obișnuit pe un singur picior și se activeaza prin șederea prelungită și activități care implică mișcări ale șoldurilor, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor sau rotatiile. Un test de stres pozitiv aplicat direct in fesa poate provoca, de asemenea, durere și sensibilitate.
Sindromul Piriformis: cauza principală a durerii
Locația strategică a mușchiului piriform care conectează coloana lombara de pelvis îl face esențial pentru aproape fiecare mișcare a trenului inferior. Dacă mușchiul este suprasolicitat sau lezat (cum ar fi o cădere sau un traumatism contondent), acesta poate deveni un generator de durere în fese.
Afectiuni care imită sindromul Piriform
Sindromul Piriform poate fi confundat cu sau poate imita simptomele altor afecțiuni care implica pelvisul, zona lombara și piciorul. Afecțiunile comune ale spatelui cu simptome similare cu sindromul piriform includ :
- Durerea de sciatic: simptome care pot include durere, amorțeală și slăbiciune în zona lombara si pe picior. Aceste simptome apar din cauza comprimării rădăcinii nervoase spinale sau a iritației de la o hernie de disc lombară, stenoza coloanei vertebrale sau disfuncția articulației sacroiliace. Nervul sciatic trece prin mușchiul piriform, astfel încât sindromul piriform poate provoca simptome similare cu sciatica.
- Compresie nervoasă. Comprimarea nervilor mai mici din pelvis care se afla aproape de mușchiul piriform.
Este important de reținut că aceste condiții pot coexista și cu sindromul piriform. O evaluare detaliată și teste de diagnosticare de către un medic pot ajuta la determinarea cauzei care stau la baza simptomelor.
Sindromul Piriformis poate provoca dureri și disconfort in fese, coapsă și picior. În cele mai multe cazuri, simptomele sindromului piriform pot fi gestionate eficient cu tratamente nechirurgicale, cum ar fi kinetoterapie, exerciții de stretching și medicamente. Cercetările indică faptul că aproximativ 85% dintre oameni se recuperează de durerea sindromului piriform cu tratamente nechirurgicale.
Durerea ușoară din sindromul piriform se poate rezolva cu repaus în 1 până la 2 zile. Dacă mușchiul piriform este inflamat sau iritat, durerea poate persista câteva zile sau săptămâni și va fi necesar un tratament mai bine direcționat pentru a preveni cronicizarea afecțiunii. Majoritatea oamenilor recurg la ameliorarea simptomelor în 1-3 săptămâni printr-un program de kinetoterapie ghidat și țintit.
Dacă este lăsată netratată, durerea se poate agrava în timp și se poate prelungi pe o perioadă de 2 ani (sau mai mult), cu o agravare treptată a simptomelor la unele persoane.