Terapie

Sindromul mușchiului ilio-psoas

Atunci când simțiți și/sau auziți un pocnet din zona șoldului nu este semn de bătrânețe ci este semn al unei afecțiuni numită „Sindromul mușchiului ilio-psoas“

Prezentarea clinică a unei tendinopatii iliopsoas este variabilă, în funcție de diverși factori. O tendinopatie iliopsoas care nu este simptomatică este adesea caracterizată printr-un pocnet palpabil și auzibil care apare din flexia și extensia șoldului. Iritația persistentă a tendonului poate duce la inflamarea tendonului, a bursei subiacente sau la ambele. Iritația cronică probabil nu va fi asociată cu inflamația, ci se caracterizează în schimb prin degenerare dureroasă și fibroză a tendonului.

„Mușchiul iliopsoas este cel mai puternic flexor al șoldului și ajută la rotația externă a femurului, jucând un rol important în menținerea forței și integrității articulației șoldului. De asemenea, acționează ca un stabilizator al coloanei vertebrale lombare și al pelvisului. Condițiile patologice ale iliopsoasului s-au dovedit a fi o cauză semnificativă a durerii și/sau a disfuncției șoldului și includ sindromul de rupere asimptomatic a șoldului, tendinita, bursita și impingement . În plus, afecțiunile legate de mușchiul iliopsoas au fost implicate în tulburările lombopelvine, cum ar fi durerile de spate și fesieri, dureri inghinale intense în special la populația atletică și chiar dureri anterioare ale coapsei și genunchiului“ explică Bogdan Marin kinetoterapeut în cadrul Centrului de Recuperare și Performanță Kinetic Manual Therapy – KMT.

Recuperarea pentru sindromul mușchiului ilio-psoas cuprinde două faze:

Faza acută

„Obiectivul principal al primei faze este de a diminua simptomele durerii, de a reduce spasmul muscular și de a reduce orice inflamare. Dacă pacientul a încetat să se mai implice în activitățile vieții de zi cu zi, readucerea pacientului la aceste activități este, de asemenea, un obiectiv important al acestei prime faze“ precizează kinetoterapeutul Bogdan Marin.

Faza acută de reabilitare include repaus relativ (evitarea oricăror activități care provoacă durere), gheață, medicamente și întinderi ușoare.

Faza de recuperare

Scopul principal al celei de-a doua faze este de a restabili parametrii de mișcare (ROM), forța, rezistența și propriocepția. În cele din urmă, este inclusă și activitate specifică sportului.

„Leziunea mușchiului iliopsoas poate fi asociată cu creșterea lordozei lombare și a înclinării pelvinei anterioare. Obținerea unei posturale neutre poate fi lucrată atât prin întindere, cât și prin întărirea grupelor musculare adecvate“ a precizat kinetoterapeutul Centrului de Recuperare și Performanță Kinetic Manual Therapy.

Anatomie relevantă din punct de vedere clinic

Complexul muscular iliopsoas este format din trei mușchi care includ iliacul, psoasul major și psoasul minor.

Originea: mușchiul iliopsoas își are originea la fuziunea mușchilor psoas major și iliac. Această fuziune are loc la nivelul L5-S2, iar mușchii combinați trec de la pelvis la coapsă sub ligamentul inghinal.

Inserție: mușchiul iliopsoas se inserează în trohanterul mic al femurului prin intermediul tendonului psoas.

Bursa: Cea mai mare bursă a articulației șoldului este bursa iliopsoas, care este situată adânc până la joncțiunea musculotendioasă iliopsoas și anterior de capsula articulației șoldului. S-a raportat că bursa comunică cu articulația șoldului la ~15% dintre pacienți.

Inervație: nervul femural (partea iliacă); ramuri directe ale plexului lombar (partea psoasului)

Aport vascular: artera iliolombară și artera circumflexă femurală medială.

Funcție: Flexor al coapsei și al trunchiului; Ajută la rotația externă a femurului; Flexor lateral al coloanei vertebrale inferioare

O varietate de regimuri de exerciții sunt disponibile pentru tratamentul pacientului. Pentru o evaluare a afecțiunii #medicale și un plan de #tratament personalizat vă așteptăm la Centrul de Recuperare și Performanță Kinetic Manual Therapy – Kineticmt situat pe B-dul #Mamaia, nr. 58, bl. LD4A, sc. C, ap.22, parter, de luni până vineri, între orele 09.00 și 18.00, sau ne puteți contacta la numărul de telefon 0241.485.810

SURA FOTO: Anatomical Images: Free Human Anatomy Images and Pictures (injurymap.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *