Terapie

Sindrom de tunel carpian

Ce este sindromul de tunel carpian? Sindromul de tunel carpian (CTS) este o tulburare neurologică comună care apare atunci când nervul median, care trece de la antebraț în palma mâinii, devine apăsat sau strangulat. În aceste momente este posibil să simțiți amorțeală, slăbiciune, durere în mână, iar degetele pot deveni umflate. De asemenea puteți simți nevoia de a vă „strânge“ mâna sau încheietura mâinii.

„Nervul median și tendoanele care inervează degetele trec prin tunelul carpian – un pasaj îngust și rigid al ligamentelor și oaselor la baza mâinii. Nervul median oferă senzație degetului mare, arătător și mijlociu și unei părți a degetului inelar (dar nu și degetului mic). De asemenea, controlează câțiva mușchi mici de la baza degetului mare.

Uneori, îngroșarea de la mucoasa tendoanelor iritate sau alte inflamații îngustează tunelul și comprimă nervul median. CTS este cea mai comună și mai cunoscută dintre neuropatiile prin strangularea nervilor, în care unul dintre nervii periferici ai corpului este apăsat sau lezat“ explică Marin Bogdan kinetoterapeut în cadrul Centrului de Recuperare și Performanță KineticManualTherapy – KMT

Uneori puteți trata sindromul de tunel carpian acasă, dar vindecarea poate dura luni de zile. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda tratamente. CTS rar poate recidiva după tratament și îngrijire la domiciliu.

Simptome

Simptomele încep de obicei treptat, cu amorțeală sau furnicături frecvente la degete, în special degetul mare și degetele arătător și mijlociu. Simptomele apar adesea pentru prima dată la una sau ambele mâini în timpul nopții. Mâna dominantă este de obicei afectată prima și provoacă cele mai severe simptome. Simptomele precoce includ:

  • Amorțeală, în special noaptea
  • Senzație că degetele sunt nefolositoare sau umflate
  • Senzație de furnicături sau durere în degete.

Pe măsură ce simptomele se agravează, pacienții pot simți:

  • Furnicături în timpul zilei, în special în timpul anumitor activități, cum ar fi vorbirea la telefon, citirea unei cărți sau a unui ziar
  • Durere ușoară până la severă, uneori mai accentuată noaptea
  • Oarecare pierdere a mișcării în mână
  • Slăbiciunea mâinii poate face dificilă prinderea obiectelor mici sau efectuarea altor sarcini manuale.

În cazurile cronice și/sau netratate, mușchii de la baza degetului mare se pot micșora și se pot bloca. Unii oameni cu CTS foarte sever nu pot face diferența între cald și rece prin atingere și își pot arde vârful degetelor fără să știe.

Tratarea sindromului de tunel carpian

Tratamentele pentru sindromul de tunel carpian ar trebui să înceapă cât mai devreme posibil, sub îndrumarea unui medic. Cauzele care stau la baza, cum ar fi diabetul sau artrita, trebuie tratate mai întâi.

Tratamente nechirurgicale

  • Atelă. Tratamentul inițial este de obicei o atela purtată noaptea.
  • Evitarea activităților din timpul zilei care pot provoca simptome. Dacă aveți un ușor disconfort, poate doriți să luați pauze frecvente de la sarcini, pentru a odihni mâna. Dacă încheietura mâinii este roșie, caldă și umflată, aplicarea de gheata poate ajuta.
  • Medicamente fără prescripție medicală. În circumstanțe speciale, diferite medicamente pot ameliora durerea și inflamații asociate cu sindromul de tunel carpian. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofenul și alte analgezice fără prescripție medicală, pot oferi o oarecare ameliorare pe termen scurt a disconfortului, dar nu s-a demonstrat că pot trata CTS.
  • Medicamente pe bază de rețetă. Corticosteroizii – prednisonul administrat pe cale orală sau lidocaina ce poate fi injectată direct în încheietura mâinii pentru a reduce presiunea asupra nervului median dacă aveți simptome ușoare sau intermitente. (Consultați mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă aveți diabet sau ați putea fi predispus la acesta, deoarece utilizarea prelungită a corticosteroizilor poate face dificilă reglarea nivelului de insulină.)
  • Exerciții fizice. Întărirea musculaturii stabilizatoare a încheieturi mâinii si creșterea tonusului muscular poate ajuta la reducerea presiunilor care sunt exercitate pe articulație atunci când încercăm să o utilizăm. Creșterea mobilității articulației.
  • Terapii alternative. S-a demonstrat că yoga reduce durerea și îmbunătățește puterea de prindere în rândul celor cu CTS. Alte terapii alternative, cum ar fi masajul profund și terapiile manuale, au ajutat persoane cu CTS, dar eficacitatea lor rămâne nedovedită.
  • Terapie vocațională sau ocupațională. Este posibil să fie nevoie să învățați noi modalități de a efectua anumite sarcini sau abilități profesionale care nu vă vor complica sau agrava CTS.

O varietate de regimuri de exerciții sunt disponibile pentru tratamentul pacientului. Pentru o evaluare a afecțiunii medicale și un plan de tratament personalizat vă așteptăm la Centrul de Recuperare și Performanță Kinetic Manual Therapy – Kineticmt situat pe B-dul Mamaia, nr. 58, bl. LD4A, sc. C, ap.22, parter, de luni până vineri, între orele 09.00 și 18.00, sau ne puteți contacta la numărul de telefon 0241.485.810

SURA FOTO: Sindromul de canal carpian (cdt-babes.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *