Spondiloza descrie degenerarea generală a coloanei vertebrale care poate apărea la nivelul articulațiilor, discurilor și oaselor coloanei vertebrale pe măsură ce îmbătrânim. Nu este un diagnostic clinic, ci un termen descriptiv utilizat pentru a desemna problemele coloanei vertebrale.
Spondiloza poate cuprinde numeroase patologii asociate, inclusiv stenoza coloanei vertebrale, spondilolistezis degenerativ, osteoartrita, îmbătrânirea, traumatismele dar și simpla uzare zilnică a discurilor intervertebrale, a vertebrelor și a articulațiilor asociate. Regiunea lombară este cea mai afectată, din cauza expunerii la stres mecanic.
Spondiloza este frecventă, dar de obicei nu este gravă.
Mulți dintre cei care o dobândesc nu experimentează nicio durere, deși poate fi dureros pentru unele persoane. Majoritatea pacienților nu vor avea nevoie de intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, este o afecțiune degenerativă care se poate agrava pe măsură ce o persoană îmbătrânește și poate afecta orice regiune a coloanei vertebrale.
Pinteni osoși
Pentru a înțelege mai bine implicațiile spondilozei, vă ajută să aflați despre provocările care pot apărea.
„Discurile intervertebrale servesc ca pernă între oase și funcționează ca un amortizor major de șoc prin reținerea apei. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, discurile încep să se deshidrateze și ca urmare, își pot pierde capacitatea de absorbție a șocurilor, transmițând mai multă sarcină vertebrelor, ducând uneori la formarea pintenilor osoși (aceasta este boala degenerativă a discului). Corpul nostru răspunde la stres formând os (depuneri de calciu) în încercarea de a stabiliza segmental“ explică Cioranu Andrei din cadrul clinicii KMT
Simptomele comune pot include:
- Rigiditate, în special după perioade de inactivitate sau odihnă, cum ar fi trezirea dintr-un somn.
- Se pot dezvolta parestezii sau senzații anormale, cum ar fi amorțeală sau furnicături.
- Gamă limitată de mișcare în articulațiile afectate.
- Durerea poate rezulta dintr-un disc protuzat sau herniat care presează sau ciupește un nerv spinal. Nervii comprimați la nivelul gâtului pot cauza durerea să radieze în jos pe umăr, braț și mână. În mod similar, dacă zona lombară este afectata, pacientul poate prezenta dureri fesiere și de sciatica. Durerea în zona cervicală (gât) este o afecțiune larg răspândită și a doua cea mai frecventă problemă după durerea de coloană lombară.
Kinetoterapia este o piatră de temelie a tratamentului în majoritatea cazurilor, care ajută la protejarea și întărirea zonelor vulnerabile ale coloanei vertebrale. Tratamentele complementare și alternative, cum ar fi masajul, terapia manuală, fizioterapia, terapia ANF pot fi, de asemenea, utilizate ca parte a unei abordări holistice de tratament.
„Scopul general al tratamentului nonoperator este de a îmbunătăți forța și coordonarea mușchilor care înconjoară coloana vertebrală, astfel încât aceștia să poată acționa ca stabilizatori ai coloanei. Din fericire, majoritatea pacienților răspund favorabil la tratamente nechirurgicale“ subliniază…..
Spondiloza lombară poate avea caracteristici diverse:
- Modificările degenerative pot fi observate pe radiografii, fiind sunt comune la toate vârstele.
- 85,5% dintre indivizii cu vârsta cuprinsă între 45 și 64 de ani prezintă osteofite ale coloanei vertebrale lombare.
- Chiar și fără traume, persoanele tinere pot prezenta modificări degenerative.
- 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani prezintă degenerare a discului.
- În ciuda faptului că este frecventă la cei peste 40 de ani, spondiloza lombară apare la 3% dintre persoanele de 20-29 de ani.
- Ratele ridicate de degenerescență asimptomatică la tineri complică cauzalitatea în diagnosticul durerii.
Spondiloza cervicală se prezintă sub trei forme simptomatice ca:
- Dureri nespecifice de gât – durere localizată la nivelul coloanei vertebrale.
- Radiculopatie cervicală – dureri și senzații într-o distribuție dermatomală sau miotomală care apar adesea la nivelul brațelor. Poate fi amorțeală, durere sau pierderea funcției.
- Mielopatia cervicală – multitudine de simptome datorate leziunilor intrinseci a măduvei spinării. Pot fi raportate amorțeli, probleme de coordonare și mers, slăbiciune de prindere și cu afectare a intestinului și vezicii urinare.
Factori de risc
- Prevalența spondilozei cervicale este similară pentru ambele sexe, deși gradul de severitate este mai mare la bărbați.
- Traumele profesionale repetate pot contribui la dezvoltarea spondilozei cervicale.
- Incidenta crescuta la pacientii care au purtat sarcini grele pe cap sau umeri, la dansatori si gimnaste.
- La aproximativ 10% dintre pacienți, spondiloza cervicală se datorează anomaliilor osoase congenitale, vertebrelor blocate, laminelor malformate care pun un stres excesiv asupra discurilor intervertebrale adiacente.
SURA FOTO: http://chillcville.com