Terapie

EPICONDILITA LATERALA: CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT SI PREVENTIE

Epicondilita laterala, cunoscuta si sub denumirea de „cotul tenismenului”, este o afectiune care afecteaza tesuturile din jurul cotului, in special tendoanele extensoare ale antebratului si muschiul extensor radial al carpului. Aceasta conditie poate fi extrem de dureroasa si limitativa, afectand in special persoanele care desfasoara activitati repetitive sau care pun o presiune constanta pe articulatia cotului.

Cauzele epicondilitei laterale pot varia, dar de cele mai multe ori sunt rezultatul suprasolicitarii musculaturii prin efectuarea de miscari repetitive implicate de activitati precum ridicarea greutatilor, lovitura de toba, taierea lemnelor sau jocurile de racheta. Aceasta suprasolicitare poate duce la inflamarea si deteriorarea tesuturilor care inconjoara articulatia cotului. Faptul ca epicondilita laterala afecteaza in special tendoanele extensoare ale antebratului poate face ca greutatea sa fie suportata pe timpul executiei miscarilor si poate duce la aparitia simptomelor.

Principalele simptome ale epicondilitei laterale includ durerea in zona exterioara a cotului, care poate iradia catre antebrat si incheietura mainii, slabiciune sau rigiditate a mainii si a incheieturii mainii, dificultate in efectuarea miscarilor precum strangerea obiectelor sau indoirea si indreptarea incheieturii mainii. De obicei, durerea este resimtita in timpul activitatilor care solicita articulatia cotului, dar poate persista si in repaus.

Tratamentul pentru epicondilita laterala consta intr-o abordare pe mai multe faze . In prima faza, este importanta limitarea activitatilor care solicita articulatia cotului si repausul adecvat. Specialistii pot recomanda utilizarea de bandaje sau orteze pentru a reduce presiunea si pentru a ameliora durerea. Tehnicile de fizio si electroterapie, precum terapia cu unde de soc sau laserul, pot fi de asemenea benefice in reducerea inflamatiei si stimularea procesului de vindecare. In unele cazuri, medicul poate prescrie medicamente antiinflamatoare sau infiltratii intrarticulare pentru a ameliora durerea si inflamatia acute.

Preventia este, de asemenea, importanta in cazul epicondilitei laterale. Este recomandat sa se acorde o atentie deosebita tehnicilor de lucru si miscarii corecte a articulatiei cotului, precum si efectuarea de activare musculara (incalzire) inainte de a incepe orice activitate fizica. Utilizarea echipamentului de protectie adecvat, poate reduce riscul de accidentari. De asemenea, este important sa se faca pauze regulate pentru a permite tesuturilor sa se recupereze si sa nu se solicite in continuu.

In concluzie, epicondilita laterala poate fi o afectiune dureroasa si limitativa, dar cu tratament adecvat si preventie, simptomele pot fi gestionate si vindecarea poate fi obtinuta. Este esential sa se ofere articulatiei cotului repausul si ingrijirea necesare pentru a preveni aparitia sau agravarea acestei afectiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *