Sistemul limfatic reprezintă, într-un sens, al doilea sistem circulator al organismului. Este organizat în vase limfatice, noduli limfatici, limfă (lichidul interstițial care drenează prin vase) și limfocite (celule imunitare specializate). Amigdalele, splina, timusul sunt părți constituente ale sistemului limfatic.

Sistemul limfatic nu beneficiază de o pompă pentru a facilita circulația limfei prin sistem, așa cum sistemul circulator are inima. Astfel, mișcarea corpului și funcția respiratorie facilitează circulația limfei prin vase și filtrarea acesteia de către nodulii limfatici. La persoanele care nu beneficiază de multă mișcare, sistemul limfatic poate fi blocat cu ușurință, astfel corpul uman devine susceptibil la infecții.

Ce se întâmplă atunci când sistemul limfatic nu funcționează optim?

Dacă sistemul limfatic nu funcționează cum ar trebui, la început resimți doar astenia, lipsa poftei de viață, răceli frecvente, după care apar și semne precum edemele membrelor, accentuarea aspectului de celulită pe coapse și fese și chiar apariția venectaziilor (vasele sparte).

Ce efecte are drenajul limfatic?

Drenajul limfatic asigură o curățare generală a organismului, fiind recomandat în cadrul regimurilor de detoxifiere și slăbire. Ajută la micșorarea circumferinței, combate retenția de apă și senzația de picioare grele, crește gradul de oxigenare a țesuturilor, elimină balonarea, ameliorează problemele circulatorii, ajută la relaxare, îmbunătățește calitatea somnului și chiar întărește imunitatea.

Beneficiile drenajului limfatic

Pentru că pune în mișcare limfa, drenajul limfatic ajută la accelerarea eliminării toxinelor și a procesului prin care organismul se regenerează, efectele sale pozitive fiind multiple:

  • Asigură o regenerare și o apărare eficientă a organismului, datorită faptului că limfa circulă mai bine. Pentru că reziduurile aflate în spațiile interstițiale se evacuează mai rapid, sistemul imunitar devine mai puternic și este mai eficient în lupta cu virușii sau bacteriile;
  • Ajută la relaxarea mușchilor, detensionându-i sub presiunea care se aplică într-o zonă sau alta a corpului;
  • Înlătură parțial senzația „picioarelor grele”, eliminând retenția de apă și reducând aspectul de picioare umflate;
  • Ajută la îmbunătățirea fermității pielii, pentru că în afară de limfă, circulația sanguină este de asemenea stimulată atunci când se aplică presiune la nivelul venelor periferice, tonifiind astfel pielea;
  • Ajută la reducerea celulitei, fiind o modalitate foarte bună de remodelare corporală. Pentru că sângele este bine oxigenat, pielea își menține elasticitatea și aspectul plăcut;
  • Contribuie la stimularea digestiei, datorită faptului că masajul abdominal ajută la punerea în mișcare a tractului digestiv, susținând funcționarea corectă a acestuia;
  • Reduce inflamația generată de efort, accidentare sau rezultată ca urmare a unei intervenții chirurgicale. Excesul de lichide este eliminat mai repede datorită drenajului, fapt care previne sau ameliorează inflamația țesuturilor și calmează durerea.