Kinetoterapia este stiinta care studiaza mecanismele articulare si neuro-musculare care asigura omului activitatile mortice normale. Kinetoterapia sau terapia prin miscare ofera programe personalizate de recuperare medicala prin care se urmareste refacerea unor functii diminuate sau pierdute in urma unor afectiuni sau traumatisme.
Programele de kinetoterapie sunt special concepute in urma unei anamneze a pacietului care include constitutia pacientului, varsta, tipul de activitate pe care il desfasoara in cotidian, afectiunea ce trebuie recuperate, existenta altor afectiuni sau boli asociate, tipul de durere, articulatiile sau musculatura implicata in traumatismului existent.
In cadrul programului de recuperare fiecare pacient este asistat de terapeut cu scopul corectarii pozitiilor gresite efectuate de catre pacient in timpul exercitiilor pentru a facilita dezvoltarea corecta a musculaturii vizate.
Kinetoterapia vizeaza refacerea fortei si rezistentei musculare, dezvoltarea coordonarii, control si echilibrul, cresterea capacitatii de efort, cresterea mobilitatii articulare, adaptarea articulatiei si lantului muscular afectat la schimbarile planurilor de miscare.
Kinetoterapie trateaza o paleta larga de afectiuni. Cele mai frecvente fiind afectiunile de tip ortopedic si post-traumatic , neurologice si neurochirurgicale dar nu numai. Iata cateva din afectiunile pe care kinetoterapie le poate aborda:
-afectiuni de tip cardio-vascular
-afectiuni de tip neurologic
-afectiuni neuro-chirurgicale
– afectiunile metabolice
– afectiunile pulmoare, respiratorii
-afectiuni reumatismale-inflamatorii
-fracturi
-rupturi de ligament
-rupturi tendinoase sau musculare
-entorse
-hernii de disc
-accidente vasculare
Toate exercitiile de kinetoterapie vin in ajutorul pacientilor pentru ai reintegra in viata cotidiana si pentru a le reda incredere ca exista normalitate dupa accidente sau interventii chirurgicale.