Ce este fizioterapia?

Fizioterapia este o metodă de tratament complexă utilizată pentru tratarea diferitelor tipuri de afectiuni care implică o serie de proceduri reprezentate de electroterapie, hidroterapie, magnetoterapie, ultrasonoterapie, laserterapie, drenaj limfatic si masaj terapeutic.

Fizioterapia sustine desfășurarea proceselor de vindecare si reparare ale tesuturilor lezate in urma traumatismelor (prin accidentare sau chirurgicale) sau în evoluția anumitor patologii cronice. În functie de diagnosticul și istoricul medical al pacientului, fizioterapia poate înlocui cu succes uneori tratamentul chirurgical al anumitor patologii osteoarticulare, îmbunătățind considerabil calitatea vietii, cu evitarea riscurilor asociate acestui tip de intervenții.

 

Care este diferența intre kinetoterapie și fizioterapie?

  • Fizioterapia utilizează agenți fizici naturali sau artificiali pentru ameliorarea simptomatologiei diferitelor afecțiuni.
  • Kinetoterapia reprezintă terapia prin mișcare și implică executarea anumitor tipuri de exerciții fizice și proceduri specifice cu ajutorul kinetoterapeutului.

Atat fizioterapia, cât și kinetoterapia se adresează patologiilor care asociază diminuarea tonusului muscular, reducerea mobilitații, lipsa coordonării mișcărilor sau apariția dificultăților de mentinere a echilibrului postural.

Când este recomandată fizioterapia?

Principalele indicații de realizare ale procedurilor de fizioterapie sunt:

  1. Afecțiunile coloanei vertebrale secundare unei accidentări sau intervenții chirurgicale
  2. Entorse, luxații, tendinite sau rupturi de tendon
  3. Reabilitarea fracturilor după îndepărtarea aparatului gipsat
  4. Afecțiuni musculo-scheletale, în special cele de la nivelul gâtului și al spatelui
  5. Ameliorarea lombalgiilor (durerilor de spate) asociate sarcinii și în perioada de recuperare postpartum
  6. Reabilitarea persoanelor care au suferit intervenții chirurgicale, urmate de apariția tulburărilor la nivelul circulației limfatice (tratarea limfedemelor după mastectomie)
  7. Ameliorarea manifestărilor asociate patologiilor cu evoluție cronică precum osteoartrita și artrita reumatoidă
  8. Reabilitarea postinterventională la pacienții care au necesitat montarea unei proteze de sold sau genunchi.

 

Ți s-a recomandat fizioterapie? Nu ezita să