Terapie

Terapia manuala in disfunctiile cervicale

Terapia manuală se referă la tratamentul direct, (cu mâinile) al afecțiunilor mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și articulațiilor de diferite etiologii. Tratamentele fizice includ: masaj, mobilizarea țesuturilor moi, diverse tehnici de abordare a fasciei, eliberare miofascială, tehnici cranio-sacrale, mobilizarea articulațiilor, manipularea articulațiilor, mobilizarea țesutului neural, mobilizarea viscerală și tehnici de tipul hold and relax sau strain – conunterstrain.
Este terapie manuală o formă de masaj?
Da, terapia prin masaj se încadrează în categoria mobilizării de țesuturilor moi. Prin toate mijloacele, maseurii sunt o resursă excelentă pentru lucrarea țesuturilor moi.
Este terapia manuală sigură?
Terapia manuală este o metodă de tratament sigură, eficientă și non-invazivă, care este utilizată de fizioterapeuți, osteopați, chiropracticieni. De obicei, pacienții vizitează un terapeut manual atunci când se confruntă cu dureri musculo-scheletale.
Terapia manuală este utilizată pentru a trata tulburările de mișcare care provoacă durere și scăderea amplitudinii de mișcare. Tehnicile specifice sunt indicate atunci când afecțiunea este cauzată de pierderea mișcării normale a articulației ca urmare a unei hipomobilități articulare reversibile. Deficiența de mișcare cauzată de mușchii slăbiți sau scurtați este adesea o indicație pentru utilizarea terapiei manuale. Odată ce durerea a fost redusă și mobilitatea articulațiilor s-a îmbunătățit, este mai ușor pentru pacient să-și recapete tiparele normale de mișcare și să-și restabilească funcția.
Cercetările actuale au arătat că terapia manuală, atunci când este combinată cu kinetoterapia, oferă un rezultat benefic net superior pentru pacienți și este eficientă pentru afecțiuni precum durerile de gât (cervicale) și de umăr, fiind utilizat în mod obișnuit pentru leziuni/accidentări sportive, dureri musculare cu debut întârziat după exerciții fizice intense, dureri de spate și alte cauze ale durerilor musculare. Dovezi științifice abundă pentru eficacitatea intervențiilor de terapie manuală cuprinzând o mare varietate de diagnostice neuromusculo-scheletice și reguli de predicție clinică
Manipularea coloanei vertebrale implică aplicarea unei forțe controlate asupra unei articulații a coloanei vertebrale. Manipularea coloanei vertebrale este inclusă în recomandările Colegiului American al Medicilor pentru tratamentul durerii acute de spate.
Kinetoterapeutul va lucra cu pacientul pentru a dezvolta un program de tratament specific pentru starea prezentă. Acesta poate folosi diferite tehnici și metode precum:
Tracțiunea cervicală este un tratament pe care kinetoterapeutul îl poate folosi în cazurile de disfuncții ale coloanei cervicale. Tracțiunea cervicală poate ajuta la separarea (distanțarea) oaselor (vertebrelor), discurilor și articulațiilor coloanei. Acest lucru poate reduce presiunea de pe nervi și poate ajuta la relaxarea musculară.
Beneficiile tracțiunii cervicale manuale
Există mai multe beneficii în utilizarea acestei metode, acestea incluzând:
Forța de tracțiune este ușor de modificat în funcție de răspunsul dumneavoastră la simptom;
Unghiul gâtului este ușor de reglat, oferind în același timp tracțiune;
Mobilizarea coloanei este ușor de asigurat (în toate direcțiile și amplitudinile necesare), oferind în același timp tracțiune.
În esență, tehnica de tracțiune cervicală implică tragerea capului, pentru a crea o elongație și a elimina compresia. Este considerat a fi un tratament alternativ pentru durerile cervicale (însă se pot aplica și la nivel lombar), ajutând oamenii să evite nevoia de medicamente sau intervenții chirurgicale, în funcție de caz.
Tracțiunea cervicală ajută la relaxarea mușchilor, ceea ce poate ameliora semnificativ durerea și rigiditatea, sporind în același timp flexibilitatea. De asemenea, este folosit pentru a trata discurile intervertebrale protuzate sau herniate. Poate atenua durerile articulare, entorse și spasme musculare. De asemenea, este folosită pentru a trata leziunile gâtului, nervii compresați și alte afecțiuni precum spondiloza cervicală.
Terapia manuală și exercițile specifice pentru durerile de coloană sunt menite să fie aplicate în mod judicios. Sugerăm că tratamentele trebuie să fie individualizate pentru fiecare pacient.

Bibliografie
https://www.physio-pedia.com/Manual_Therapy_and_Exercise_for_Neck_Pain:_Clinical_Treatment_Tool-kit
https://www.verywellhealth.com/manual-cervical-traction-2696409
(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780323286831000126)
(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978141603779810048X)
https://www.clinicalkey.com/#!/content/book/3-s2.0-B9780323532662000345
https://www.clinicalkey.com/#!/content/book/3-s2.0-B9780323509138001048

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *