Terapie

Hernia de disc lombara

Hernia de disc poate aparea oriunde de-a lungul coloanei, dar cea mai frecventa zona este cea lombara. Este una dintre cele mai frecvente cause a durerilor de spate, precum si a durerilor de picior sau sciatica.

Intre 60 si 80% dintre oameni vor avea dureri de spate la un moment dat in viata lor. Unii dintre acesti oameni vor avea dureri de spate si de picior cauzate de o hernie de disc. Desi o hernie de disc poate fi foarte dureroasa, majoritatea oamenilor se simt mult mai bine cu doar cateva saptamani sau luni de tratament nechirurgical.

Anatomie

Coloana vertebrala este alcatuita din 24 de vertebre dispuse una peste alta. Aceste oase se conecteaza pentru a crea un canal cu scopul protejarii maduvei spinarii. 5 dintre vertebre alcatuiesc coloana inferioara sau lombar.

Alte parti ale coloanei vertebrale include:

 • Maduva spinarii si nervii. Aceste cabluri electrice calatoresc prin canalul spinal transportand mesaje de la creier la muschi. Radacinile nervoase se ramifica din maduva spinarii prin deschideri ale vertebrelor numite foramen.
 • Discuri intervertebrale. Intre discuri se afla discuri intervertebrale flexible. Aceste discuri sunt plate si rotunde si au in jur de jumatate de centimetru. Acestea au rolul de amortizare in timpul mersului sau alergarii si sunt formate din 2 componente.
 1. Inel fibros Acesta este inelul exterior dur, flexibil al discului
 2. Nucleul pulpos Acesta este centrul moale, asemanator cu jeleul, al discului.

Descrierea procesului mecanic

Un disc incepe sa hernieze atunci cand acel jeleu (nucleu pulpos) este impins spre exteriorul discului din cauza uzurii, dehidratarii acestuia sau a accidentelor violente in regiunea respective. Aceasta presiune asupra inelului poate cauza dureri de spate in zona lombara. Daca aceasta presiune continua nucleul pulpos poate bomba si impinge inelul pana la capatul discului. Acest lucru pune presiune pe maduva spinarii si a radacini nervoase din apropiere. Nu numai ca aceasta este o compresie mecanica asupra nervilor ce poate da simptomatologia de “durere pe picior” dar si datorita materialului chimic din nucleu provoaca inflamarea nervilor. Cand o radacina nervoasa este iritata, poate exista durere, amorteala si slabiciune la unu din ambele picioare, o actiune numita “sciatica”.

Cauză

O hernie de disc este cel mai adesea rezultatul uzurii naturale a coloanei vertebrale cauzate de vârstă. Acest proces se numește degenerare a discului.

La copii și adulții tineri, discurile au un conținut ridicat de apă. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, conținutul de apă din discuri scade și discurile devin mai puțin flexibile. Discurile încep să se micșoreze, iar spațiile dintre vertebre se îngustează. Acest proces normal de îmbătrânire face discurile mai predispuse la hernie.

Un eveniment traumatic, cum ar fi o cădere, poate provoca, de asemenea, o hernie de disc.

Factori de risc

Anumiți factori vă pot crește riscul de hernie de disc. Acestea includ:

Bărbații cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani sunt cel mai probabil să aibă o hernie de disc.

 • Ridicare necorespunzătoare. Folosirea mușchilor spatelui în locul picioarelor pentru a ridica obiecte grele poate provoca o hernie de disc. Răsucirea în timp ce ridicați vă poate face și spatele vulnerabil. Ridicarea cu picioarele, nu cu spatele, vă poate proteja coloana vertebrală.
 • Greutate. Excesul de greutate pune un stres suplimentar asupra discurilor din partea inferioară a spatelui.
 • Activități repetitive care îți încordează coloana vertebrală. Multe locuri de muncă sunt solicitante din punct de vedere fizic. Unele necesită ridicare, tragere, îndoire sau răsucire constantă. Folosirea tehnicilor sigure de ridicare și mișcare vă poate ajuta să vă protejați spatele.
 • Conducerea frecventă. Starea pe scaun pentru perioade lungi de timp, plus vibrația de la motorul mașinii, poate pune presiune asupra coloanei vertebrale și a discurilor.
 • Stilul de viață sedentar (nu activ). Exercițiile fizice regulate sunt importante în prevenirea multor afecțiuni medicale, inclusiv a herniei de disc.

Tratament

Pentru majoritatea pacienților, o hernie de disc lombară se va îmbunătăți încet pe o perioadă de câteva zile până la săptămâni. De obicei, majoritatea pacienților nu prezintă simptome în 3 până la 4 luni. Cu toate acestea, unii pacienți experimentează episoade de durere în timpul recuperării.

Tratament nechirurgical

Tratamentul inițial pentru o hernie de disc este de obicei nechirurgical.

Tratamentul nechirurgical poate include:

 • Odihnă. Una până la 2 zile de odihnă la pat va ajuta, de obicei, la ameliorarea durerilor de spate și de picioare. Totuși, nu stați de pe picioare pentru mai mult timp. Când reluați activitatea, încercați să faceți următoarele: Luați pauze de odihnă pe tot parcursul zilei, dar evitați să stați pe scaune pentru perioade lungi.
 • Faceți toată activitatea fizică lentă și controlată (în mod constant), în special aplecarea înainte și ridicarea.
 • Schimbați-vă activitățile zilnice pentru a evita mișcările care pot provoca dureri suplimentare.

Fizioterapie. Exercițiile specifice vă vor ajuta să vă întăriți partea inferioară a spatelui și a mușchilor abdominali.

Este important de menționat că aceste tratamente nechirurgicale nu vindecă hernia de disc. Mai degrabă, ele vă pot ajuta la ameliorarea simptomelor în timp ce corpul dumneavoastră lucrează pentru a vindeca discul. În multe cazuri, hernia de disc se dizolvă în mod natural în timp și este reabsorbită de organism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *