Majoritatea oamenilor se recuperează complet după infectarea cu SARS COV 2. Pentru unele persoane însă, simptomele bolii pot persista multe săptămâni sau luni dincolo de ceea ce este considerat termenul „normal” pentru recuperare și ar putea fi expuși riscului de afectare pe termen lung. Amploarea acestei deficiențe este încă necunoscută, dar este clar din cercetările timpurii că acești pacienți vor avea nevoie de reabilitare în toate fazele bolii – acute, post-acute și pe termen lung. Kinetoterapeuții sunt esențiali pentru aceste eforturi de recuperare în toate fazele pentru a facilita externarea precoce, dar și mai mult pentru a sprijini pacienții în faza post-acută.
Recuperarea medicală poate fi o strategie cheie pentru a reduce impactul COVID-19 asupra sănătății și funcțiilor oamenilor și are un efect pozitiv asupra rezultatelor pacienților cu COVID-19 sever. Totodată trebuie să se ia în considerare funcția cognitivă și sănătatea emoțională în planul de recuperare, abordând din acești factori cu Terapia ANF.
Este evident că persoanele în vârstă și persoanele cu comorbidități preexistente prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli mai severe. Recuperarea poate fi benefică în aceste cazuri pentru a-și menține nivelurile anterioare de funcționalitate și independență. Acest lucru trebuie luat în considerare în faza de stabilire a obiectivelor de recuperare.
Factorii de luat în considerare în crearea unui plan de recuperare:
– Comorbidități;
– Traumatism pulmonar direct;
– Leziuni ale altor organe și sisteme din cauza infectării cu COVID-19;
– Principalele condiții comorbide ale persoanelor cu COVID-19 includ:
– Hipertensiune;
– Boală arterială coronariană (cardiopatia ischiemică);
– Accident vascular cerebral;
– Diabet;
Sechele musculo-scheletale din perspectiva kinetoterapeuților din nordul Italiei indică probleme specifice întâlnite în faza post-acută. Acestea pot include:
– Decondiționare fizică;
– Slăbiciune musculară severă;
– Mobilitate articulară redusă;
– Dureri de gât și de umăr (din cauza imobilizării prelungite);
– Dificultate în verticalizare;
– Afectarea echilibrului și mersului;
Sechele pulmonare pot fi:
– Funcție pulmonară afectată;
– Fibroza pulmonară ca sechele ale pneumoniei;
Secreții dure care necesită tehnici specifice de fizioterapie sau îndepărtare tehnică.
OMS (Organizația Mondială a Sănătății) a întocmit un document legat de considerentele privind reabilitarea în timpul pandemiei de COVID-19, iar WCPT (World Confederation of Physiotherapy) a compilat, de asemenea, documente informative ca răspuns la COVID-19. A doua lucrare de informare abordează în mod specific reabilitarea și rolul vital al fizioterapiei.
De asemenea se recomandă să nu se înceapă prea devreme recuperarea respiratorie pentru a evita agravarea detresei respiratorii sau dispersarea inutilă a virusului. Tehnici precum respirația diafragmatică, respirația cu buze strânse, igiena bronșică, tehnicile de expansiune pulmonară (presiune expiratorie pozitivă), spirometria stimulativă, mobilizarea manuală a cutiei toracice, antrenamentul mușchilor respiratori și exercițiile aerobice nu sunt recomandate în faza acută.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33735380/
https://www.physio-pedia.com/COVID-19:_Post-Acute_Rehabilitation
https://world.physio/sites/default/files/2020-07/COVID19-Briefing-Paper-2-Rehabilitation.pdf