Terapie

Torticolisul

Ce este torticolisul acut?

Numele afecțiunii vine din limba greacă și înseamnă gât răsucit.

Torticolisul este o afecțiune în care capul este înclinat într-o parte, în timp ce bărbia este întoarsă spre partea opusă. Acest lucru se întâmplă atunci când mușchii care susțin gâtul intră în spasm (blocaj muscular). Este o cauză frecventă a durerilor cervicale la tineri.

„Acut” înseamnă că simptomele s-au dezvoltat rapid, pe o perioadă de câteva ore sau adesea peste noapte. Nu este neobișnuit ca cineva să se culce noaptea simțindu-se bine și apoi să se trezească cu un torticolis acut. Cauza nu este adesea cunoscută și se poate întâmpla la persoane fără probleme anterioare ale gâtului, totuși o leziune musculară minoră sau o entorsă poate fi cauzată de:

• Așezarea sau dormitul într-o poziție neobișnuită fără sprijin pentru gât (coloană cervicală)

• Poziție proastă în timp ce se uită la ecranul computerului/telefonului

• Transportarea de greutăți mari sau pe o singură parte

Care sunt simptomele?

Simptomele includ: amplitudine limitată de mișcare a capului, dureri de cap, tremor de cap, dureri de gât, umărul este mai sus pe o parte a corpului, rigiditatea mușchilor gâtului și umflarea mușchilor gâtului.

Cum este diagnosticat?

Diagnosticul se face adesea prin examen fizic. De obicei, nu sunt necesare investigatii imagistice radiologice decât dacă examenul fizic nu reușește să dezvăluie cauza exactă a problemei.

Care este tratamentul?

Simptomele se vor ameliora de obicei de la sine după câteva zile, dar uneori vor dura puțin mai mult. Terapeutul poate veni în ajutorul pacientului pentru a reduce procesul inflamator prin intermediul fizioterapiei sau a tehnicilor de terapie manuală, scopul tratamentului fiind reducerea durerii și a rigidității musculare, cu success de până la 70% în funcție de severitatea afecțiunii.

De obicei, sunt recomandate exerciții blânde pentru gât, însă în clinică se pot efectua și exerciții asistate de kinetoterapeut, precum cele de tip Hold-Relax.

Atenție! O postură bună poate ajuta la prevenirea recidivei.

Solicitați sfatul medicului dumneavoastră dacă aveți:

• Amorțeală sau slăbiciune la nivelul mâinilor sau picioarelor.

• Durere severă sau durere care iradiază în jos pe braț sau mână.

• Durerea nu se ameliorează după câteva zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *